Back to Fark Labs Blog

Kapsayıcı Ve Erişilebilir Kentsel Hareketliliğin Geleceğini #Connect4Mobility 2024’e Keşfedin!

Haz 15, 2024 1 dk #EIT URBAN MOBILITY

İzmir, 11 Haziran 2024Fark Labs İzmir Genel Müdürü Selcen Uyguntüzel’in ev sahipliğinde ve moderatörlüğünde gerçekleşen #Connect4Mobility 2024, “Kapsayıcı ve Erişilebilir Kentsel Hareketlilik” konusuna odaklandı. Bu dönüştürücü etkinlik, daha kapsayıcı şehirler yaratmaya yönelik yeni mikromobilite çözümlerini tartışmak üzere belediyeleri, özel şirketleri, yatırımcıları, girişimcileri ve akademisyenleri İzQ’da bir araya getirdi.

EIT Urban Mobility RIS Hub Türkiye tarafından organize edilen bu özel buluşma, Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) desteğiyle Fark Labs Koordinatörlüğü’nde Sabancı Üniversitesi ortaklığında gerçekleşti.

Açılış Konuşması: Gelecek Vizyonu

Etkinlik, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ilham verici açılış konuşmasıyla başladı. Dr. Tugay, İzmir’in ulaşım seçeneklerini çeşitlendirmek amacıyla bisikletler de dahil olmak üzere mikromobiliteyi geliştirmeye yönelik iddialı 40-50 yıllık stratejik planını açıkladı. Bu çaba, özel araç kullanımını azaltmayı ve kenti net sıfır hedeflerine emin adımlarla ilerletmeyi amaçlıyor. Dr. Tugay, bu yenilikçi çözümleri hayata geçirmek için kentsel yaşamda cesur kararlar alınması ve yapısal değişiklikler yapılmasının gerekliliğini vurguladı. Açılış konuşmasını Fark Labs’in YouTube kanalından izleyebilirsiniz.

Açılış Konuşması: Kapsayıcı ve Erişilebilir Kentsel Mobilite

Fark Labs‘in kurucusu Ahu Serter gün boyu konuşulacak temalara giriş yaptı. Daha iyi bir gelecek yaratmak için girişimciliğin, hayal ortaklığının önemini vurgularken Fark Labs’in bu hayal ortaklığında nasıl bir “katalist” görevi gördüğünden bahsetti. Serter, İzmir’in zengin tarihi mirasına dayanan yenilikçilik ve girişimcilik ruhunu yeniden canlandırmayı amaçladıklarını ifade etti. Ayrıca, kentsel alanları sanat ve mimari odağında dönüştürmeyi ve ihtiyaç sahiplerinin özgürlüklerini kısıtlamadan sorunlara çözüm üretmeyi hedefleyen, yerel ailelerle birlikte yürütülecek yeni bir projeyi tanıttı. Açılış konuşmasını buradan izleyebilirsiniz.

Panel 1: Kapsayıcı Hareketlilik – “Bazıları için Ulaşım, bir iletişim”

Fark Labs’in  Chief Innovation Officer’ı Ömer Hantal’ın moderasyonunda gerçekleşen ilk panelde, kent içi ulaşımda kapsayıcılığı ve erişilebilirliği artırmak için atılması gereken adımlar tartışıldı. 

Önemli Çıkarımlar:

  • Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, erişilebilirliğin sadece hızla ilgili olmadığını, aynı zamanda temel hizmetlerin sağlanmasıyla da ilgili olduğunu vurguladı. Farklı ulaşım modlarının entegrasyonunun ve vatandaşların kentsel planlama süreçlerine dahil edilmesinin, kalıcı çözümler üretmek için kritik öneme sahip olduğunu belirtti.
  • Yaya Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, şehirlerin artık yaya dostu olmaktan çıktığını ve araçların hakimiyetinde olduğunu vurguladı. Kapsayıcılığın temel unsurları olarak çocuk dostu şehirler ve yaya güvenliğinin önemine dikkat çeken Kocaer, daha yavaş tempolu ve topluluk odaklı bir kentsel kültüre duyulan ihtiyacı dile getirdi.
  • Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kevser Üstündağ, sınırlı yaya etkileşimi nedeniyle çocukların kentsel yaşamdan giderek uzaklaştığını açıkladı. Mahalle odaklı çözümlerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Üstündağ, doğayla etkileşimi teşvik eden yaklaşımların önemine dikkat çekti. Ayrıca, pandeminin yaya erişilebilirliğinin ve yerel topluluk bağlarının değerini yeniden hatırlattığını belirtti.
  • Salt Culture Kurucusu Metin Salt, dijital çözümlerin ve verilerin şehir planlamasındaki önemli rolünün altını çizdi. WeWalk gibi inovasyonların şehirleri daha kapsayıcı hale getirmeye önemli ölçüde katkıda bulunabileceğine değinen Salt, gelişen insan ihtiyaçlarının gelişen kentsel stratejilere yansıtılması gerektiğini vurguladı.

Panel 2: Kapsayıcı Mobilite – “Erişilebilirlik için “Görme”yi Yeniden Anlamlandırmak

Etkinliğin ikinci paneli, Fark Labs’in Chief Science Officer’ı Özge Akbulut moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Otomotiv sektörünün kapsayıcı mobiliteye yönelik çabaları ele alınarak görme engelliler ve daha geniş erişilebilirlik ihtiyaçları için yenilikçi çözümler araştırıldı.

Öne Çıkanlar:

  • From Your Eyes’ın Kurucusu Zülal Tunnur, yapay görme sistemlerini erken benimseyen biri olarak yolculuğunu paylaştı ve doğal ve yapay görme arasındaki boşlukları vurguladı. Şirketinin bu eksiklikleri gidermek için Togg ve IGA ile nasıl iş birliği yaptığını anlattı.
  • TOFAŞ Mobilite Çözümleri Direktörü Hasan Erdoğan, erişilebilirliği sadece ürünlerin ötesine taşıyarak finansal hizmetler ve satış sonrası desteği de dahil etmenin öneminden bahsetti. Erdoğan, TOFAŞ’ın engelli bireylerin topluma entegrasyonuna odaklanan Fiat Engelsiz Hareket ve Fiat Basketbol Takımı gibi girişimlerinin altını çizdi.
  • Cevher Group COO’su Erden Ergökmen, özellikle elektrikli ve otonom araçlar olmak üzere mikromobilite alanındaki mevcut trendleri ele aldı.Daha fazla şarj istasyonu ihtiyacı da dahil olmak üzere altyapı zorluklarını özetledi ve toplam sistem emisyonlarını azaltmayı amaçlayan gelişen V2I (Araçtan Altyapıya) teknolojisine değindi.
  • PTT AVM Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, mikrolojistiğin taşımacılığı nasıl yeniden şekillendirdiğine odaklandı.Geçen yıl Türkiye’de teslim edilen yaklaşık 6 milyar e-ticaret paketi ile, çevresel etkiyi en aza indirirken artan tüketici hız beklentilerini karşılamak için mikromobilite çözümlerini entegre etmenin önemini vurguladı.

Panel 3: Erişilebilir Mobilite – “Herkes İçin Bağımsız Ulaşım

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Doçent Dr. Murad Tiryakioğlu’nun yönettiği üçüncü panelde, erişilebilir şehirlerin tasarımı ve kapsayıcı hareketliliğin sağlanması için gereken kritik süreçler vurgulandı.

Önemli Noktalar:

  • Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Doç Dr. İrem Ayhan Selçuk, erişilebilirliği herkesin hedeflere bağımsız olarak ulaşabilmesi olarak tanımladı. Erişilebilirliğin kentsel planlama ile uyumlu hale getirilmesinin ve mekânsal gelişimde tutarlılığı sağlamak için düzenleyici bir dil oluşturulmasının önemini vurguladı.
  • İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, deprem ve pandemi gibi kriz anlarında erişilebilirlik konusunu ele alarak fiziksel, zamansal ve dijital erişimin önemini vurguladı.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yaya Erişimi Şefi Hale Erez Külekçi, İstanbul’un düşük karbonlu hareketlilik projelerini nasıl hayata geçirdiğini anlattı ve bu projelerin sürdürülebilirliğini sağlamak için veri odaklı stratejilerin gerekliliğini vurguladı. Külekçi, ulaşımın kesintisiz entegrasyonunu hedefleyen 26 projenin halihazırda yürütülmekte olduğunu paylaştı.

Panel 4: Alternatif Mobilite – “Kentsel Ulaşımın Geleceği”

Harvard Business Review Türkiye’den Gökçe Gülcüler’in moderatörlüğünü yaptığı kapanış panelinde, yeni teknolojilerin lojistik, toplu taşıma ve mikromobilite çözümlerini nasıl dönüştürdüğü ele alındı.

Kilit Konular:

  • Tripy Genel Müdürü Onur Ünal, özellikle İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde trafik sıkışıklığını ve kirliliği azaltmada elektrikli bisikletlerin potansiyeline dikkat çekti. Bisiklet kullanımını teşvik etmek için toplumsal farkındalığın artırılması ve bireysel sorumluluğun önemini vurguladı.
  • Eshot Genel Müdürü Tugay Bozoğlu, toplu taşımada dijitalleşmenin rolünü vurgulayarak, özel araç kullanımını azaltmak için bisiklet, scooter ve diğer mikromobilite seçeneklerinin otobüslerle entegre edilmesi gerektiğini savundu.
  • Mobiqu Kurucu Ortağı Selçuk Koçhan, akıllı ulaşım sistemlerinin artan önemini ve bunların kentsel lojistik ve sağlık hizmetlerindeki rolünü tartıştı. Mikromobilite ve kentsel erişilebilirlik alanlarında inovasyonu teşvik etmek için belediyelerle kurulabilecek ortaklıkların potansiyelini özetledi.

Sonuç olarak;

Connect4Mobility 2024 etkinliği, kapsayıcı ve erişilebilir kentsel hareketlilik tartışmaları için bir dönüm noktası oldu. Etkinlik, mikro mobilitenin geleceğine değinen panelistlerden öncü teknolojilerin sergilenmesine kadar, kentsel mobilitenin yeniden şekillendirilmesinde işbirliğine dayalı çabaların önemini ortaya koydu. Cesur kararlar, vatandaş katılımı ve ileri teknoloji bir araya getirilerek şehirler herkes için daha kapsayıcı, erişilebilir ve sürdürülebilir hale getirilebilir.